Nyitógondolatok

Egyre többen kezdik megismerni és megszeretni Magyarországon is a társasjátékokat. Kávézók nyílnak, klubok szerveződnek, tematikus blogok jelennek meg, fiatalabbak és idősebbek egyaránt nyitnak az újabb, modernebb játékok felé, ahol már nem 2 dobókocka és pár szerencsemező adja a játékélményt. Mi is ilyen idősödő fiatalok vagyunk, akik elhatározták, hogy segítenek tájékozódni az érdeklődőknek a társasjátékok tengerében. Megpróbáljuk bemutatni a kedvenceinket, amiket tiszta szívünkből ajánlunk bárkinek, aki nyitott erre a világra, de a tengernyi játék között fogalma sincs, merre induljon.

Nyitásként álljon itt pár gondolat (cáfolat) a társasjátékokkal kapcsolatban:

1. Nem játszom, azt a gyerekek szoktak!
Rendben. Ez nem kötelező, ha valakire ráerőltetjük, akkor nem is fog működni, és a többiek élményét is tönkreteszi. Jobb, ha inkább csinál valami felnőttes dolgot (elmegy bevásárolni, iszik egy sört, TV-t néz, …).

2. Nincs rá idő!
Igen, valóban nehéz besűríteni egy 1 órás programot a hétköznapokba, nem is kell játszani minden héten, de szerintem havonta egyszer, a család ritmusától függően szombat vagy vasárnap délután érdemes erre időt szakítani. Egyébként, ha szerdánként apának van ideje este megnézni egy majd’ 2 órás focimeccset, akkor csütörtökönként is van egy órája társasozni.

3. Drága!
Valóban, egy társasjáték átlagosan 8-10.000 Forint, de egy jó kártyajátékot 2-3.000 Forintért is lehet kapni. Tudom, ez az összeg is megterhelő lehet egy család költségvetésének, de nem kell minden háztartásban 40-50 játékot felhalmozni. És egy családi mozi, állatkert, kirándulás, stb. is ennyibe kerül. Viszont ezekkel a dolgokkal ellentétben a társasjáték nem egyszeri élményt nyújt. Évente többször előkerül a polcról, és 10 év múlva is működik. Az elem nem merül le, a dobókocka nem romlik el. (Bár szerintem egy játék 1 alkalom után is visszahozza az árát, épp azért, mert egy családi élményt vettél, ami akár egy egész délutánra lekötött titeket.)

4. Nem jó semmire, nincs értelme!
Ahogy a mai világban a legtöbb dolognak sincs. Azonban segít
– mérlegelni,
– előre gondolkodni, tervezni,
– gazdálkodni az idővel,
– elfogadni és kezelni a sikert vagy a kudarcot,
– döntéseket hozni, megtanít arra, hogy a döntéseidnek következményei lesznek,
– fejleszti a reakcióidőt, memóriát, asszociációs készséget, stb.
Tehát mégis csak van értelme. És ezek a területek úgy fejlődnek, hogy észre sem veszed!
DE! ÉS EZ NAGYON FONTOS! Ne ezek miatt a dolgok miatt akarjon valaki társasozni. Ez egy játék, csak akkor működik, ha nincs ráerőltetve valakire. Aki viszont rendszeresen játszik, természetes velejárója, hogy ezeken a területeken fejlődni fog.

5. Olyan sok játék van, nem tudok a doboz alapján dönteni!
Na, ezért van ez az oldal, kövessetek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..