Építsd meg a saját bolygód – A Kis Herceg társasjáték

Életkor: 8+
Játékosok száma: 2-5
Játékidő: 25 perc

 

A játékosok feladata, hogy egy 16 (12+4) lapkából álló bolygót építsenek maguknak, ami a legtöbb pontot éri a játék végén. Ehhez természetesen a címadó regényből visszaköszönő karakterek lesznek segítségünkre. Az, hogy a bolygónkon milyen tárgyak és karakterek fognak pontot jelenteni, előre nem tudható, a játék közben alakul, tehát nagyon ügyesen kell megválogatnunk, mit szeretnénk felhalmozni.

A játékot a legfiatalabb játékos kezdi, azonban ez nem fogja meghatározni előre a körsorrendet, ugyanis minden akciónk végrehajtása után mi választunk következő játékost (ez egy zseniális stratégiai elem a játékban – vigyázni is kell vele, könnyen veszekedésbe torkollik). Minden körünkben 1 lappal bővül a bolygónk, így a 16. körünk végén csak össze kell számolnia mindenkinek a pontokat, és megszületik a nyertes (bár a legkevesebb pontot gyűjtő játékos is nyertes lesz, hisz’ lesz egy saját, gyönyörű bolygója, ami csak az övé).

 

Egy adott körben felcsapunk annyi lapot, ahány játékos van (kétszemélyes játékmódban 3-at, de abból az egyik rejtett), abból választunk egy nekünk megfelelőt, és megmondjuk, ki legyen a következő játékos. Ennyi! Látszólag.

Ugyanis a 16 lapból 12-n a bolygó részleteit látjuk, a 4 sarokban pedig azok a karakterek szerepelnek, akik pontokat adnak nekünk a játék végén. (A király pl. 14 pontot ad, ha pontosan 1 db rózsánk van. Ha kettő, akkor már csak 7-et, és nem ad pontot, ha nincs vagy 2-nél több van. A lámpagyújtogatótól minden lámpa után kapunk 1 pontot. A vadász minden állatfajtáért ad 3-3 pontot. És még megtaláljuk a szereplők között a hiú embert, a geográfust, a csillagászt, az iszákost, az üzletembert, a kertészt, a török csillagászt és magát a kis herceget is, akik mind-mind más és más dolgokért osztogatják az értékes pontjaikat.) Tehát ezek a szereplők határozzák meg, hogy kinek mit érdemes gyűjteni a bolygóján, egy-egy adott lapka kinek értékesebb és kinek kevésbé.

Továbbá vigyáznunk kell a majomkenyérfákkal, ugyanis 2-nél több nem szerepelhet egyetlen bolygón sem. Aki a 3. majomkenyérfáját tartalmazó lapkát tenné maga elé, az mindhárom lapkát kénytelen lesz megfordítani, elveszítve ezzel a rajtuk szereplő többi értékes karaktert is. (Egyébként van olyan szereplő, aki felfordított lapokért osztogat 3-3 pontot darabjáért) Másik elem a játékban, amivel vigyáznunk kell, a vulkán, ugyanis akinek ebből a legtöbb van, darabjáért kap 1-1 mínusz pontot (a többiek fellégezhetnek, ők nem kapnak levonást).

A felcsapott lapkák (amikből választani fogunk) mindig ugyanazon elemei a bolygóknak más-más karakterekkel. Tehát nem fordulhat elő, hogy valakinek 13 lapból áll a bolygója, de csak 3 szereplő ad pontot a végén.

Összegzés:

Véleményem szerint a Kis herceg sokkal nagyobb stratégiai lehetőséget rejt, és ezáltal sokkal komplexebb játék, mint azt a borító és a téma alapján gondolnánk. Nagyon nem mindegy, hogy a játék melyik szakaszában választunk szereplőket, akik pontot adnak a játék végén. Van, aki azt szereti, ha majdnem kész a bolygó, és a végén a rajta található dolgok szerint választ magának karaktert, mások jobban kedvelik, ha először a karaktereket választjuk ki, és aszerint gyűjtögetik a felhalmozni kívánt állatokat, tárgyakat. Ezt viszont nem biztos, hogy mi fogjuk meghatározni, ugyanis minden fordulóban az első játékos választja ki, melyik bolygóelemből (a pontot adó szereplők is idetartoznak) csapjuk fel a lapokat. A forduló első játékosa pedig az lesz, aki az előző fordulóban az utolsó volt. Tehát nagyon nem mindegy, kit hagyunk ebben a pozícióban.

Remekül működik a 2 személyes változat is, a lapkaválasztás mechanikája zseniális! Mondanom sem kell, hogy minden parti más és más, soha nincs két egyforma bolygó, mindig más stratégiát kell alkalmaznunk a végső győzelemhez!

Itt tudod megnézni a játék adatlapját

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..