Filmek és Társasjátékok – Párhuzam

Gyakran szoktam párhuzamot vonni a filmes- és a társasjátékos világ között. A társasjátékoknak is megvan a maga IMDB-je (BGG), Oscar díja (Spiel des Jahres vagy Golden Geek), rendezője (játéktervező), témája, kategóriája. És épp olyan nehéz egy kissé laikusabb embernek “JÓ” társasjátékot ajánlani, mint egy “JÓ” filmet.

Mert mitől lesz “jó” egy társasjáték? Attól, hogy a játékosok jól érzik magukat közben. Hogy kikapcsolja őket. Hogy szép. És még hosszasan lehetne sorolni a szempontokat. Ugye egyértelmű, hogy nem mindenki ugyanattól fogja magát jól érezni, nem mindenkit ugyanaz a dolog szakít ki a mókuskerékből, nem mindenkinek ugyanaz szép.

Amikor kiválasztjuk, hogy milyen filmet szeretnénk megnézni, fel kell tennünk magunknak pár alapvető kérdést: vígjátékot keresünk, esetleg horrort, drámát, életrajzi filmet? Szinkronosat vagy feliratosat? Újdonságot vagy egy régi klasszikust? Más típusú filmet keresünk, ha a családdal szeretnénk nézni, mint ha egy baráti összejövetelhez keresünk megfelelőt.

Ugyanez a helyzet a társasjátékokkal is. Kikkel fogunk játszani? Hányan leszünk? Van köztük gyerek, aki még nem tud olvasni? Mennyi időnk lesz játszani? Lesz elég idő ismertetni a szabályokat? A Társasnavigátor webáruházat próbáltuk úgy kialakítani, hogy ha pár ezekhez hasonló kérdésre válaszolsz, leszűkítse neked a kínálatot, és ne kelljen többszáz játékot végigböngészned ahhoz, hogy találj egy számodra megfelelőt. Tudjuk, hogy a legtöbb esetben még így sem egyszerű döntés. Épp ezért, néhány filmes párhuzammal élve, igyekszünk bemutatni pár játékot, amit legalább egyszer az életben ki kell próbálni.

Meggyőződésem, hogy akik szeretik a vígjátékokat, fogékonyabbak a partijátékokra, a horrort kedvelők szívesebben játszanak zombis játékokkal, a romantikus filmek szerelmeseit elsősorban a külcsín fogja meg egy-egy játékban és akik imádják a sorozatokat, gyakrabban vesznek kiegészítőket. Cáfoljatok meg, ha ez nem így van!

Filmek esetében örök nagy klasszikus például a Forrest Gump. Ilyen kötelező darab a társasjátékoknál a Catan Telepesei, a Ticket to Ride vagy a Dixit.  Ezek közül, ha bármelyiket nem ismered, azonnal keríts rá alkalmat, hogy kipróbáld/megnézd! Nem fogod megbánni.

Szereted a mesefilmeket (Agymanók, Az Oroszlánkirály, Toy Story)? Akkor a te játékod a Stone Age Junior.
Csíped a klasszikus, bűnügyi, izgalmas darabokat, mint a Közönséges Bűnözők, Nagymenők vagy a Ponyvaregény? Akkor remek választás lehet a kétszemélyes Mr. Jack. Egyikőtöknek Hasfelmetsző Jacket kell elkapnia, a másik játékosnak pedig az a feladata, hogy Jack meglógjon.
Esetleg a sportfilmeket favorizálod (Emlékezz a Titánokra, Hajsza a Győzelemért, Rocky)? A te játékod a nemrég megjelent Flamme Rouge, amiben egy izgalmas kerékpár-versenyt szimuláltok játékostársaiddal.

Inkább a thriller/horror vonalról mondjak valamit (Psycho, Ragyogás, A Bárányok Hallgatnak)? Ajánlom a Holtak Tele társasjátékot, vagy a Rettegés Arkhambant. Mindkét játék rendkívül izgalmas, kooperatív, azonban a Holtak Telében a közös cél elérése mellett egyéni céljainkra is figyelnünk el, és néha ezek felülírják a csapat érdekeit.
A sci-fi vonalon mozognál szívesebben (Mátrix, Eredet, Csillagok Között)? Próbáld ki A Mars Terraformálása társasjátékot, amiben célunk, hogy a Mars bolygót lakhatóvá tegyük.
Mennyire áll közel hozzád a történelem (A Rettenthetetlen, Ben Hur, Gladiátor)? A te játékod: A Világ Története.

*Természetesen ezt a cikket nem szabad komolyan venni 🙂 Ennek ellenére minden elhangzott játékot és filmet tiszta szívből ajánlunk legalább egy kipróbálásra

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..