A legjobb védekezés a támadás?

Legyen szó a sakkról, a malomról vagy a torpedóról, a háborús társasjátékok régóta nagy kedvencek a stratégiai játékokat kedvelők között. Az alábbiakban bemutatunk három társast, amik a napokban érkeztek meg hozzánk.
Ezek a játékok magyarul még nem jelentek meg, így nálunk is csak az angol változatokat találjátok meg.

Sid Meier’s Civilization – A New Dawn

A Sid Meier’s Civilization: A New Dawn stratégiai társasjátékban a játékosok a történelem legemlékezetesebb civilizációjának vezetőjeként lépnek fel. A játék folyamán birtokaikat növelik, új technológiákhoz jutnak és az emberiség számos csodáit építik fel. Végül csak egy civilizáció fog az összes többi fölé emelkedni, hogy kitörölhetetlen nyomot hagyjon maga után a történelemben.

A játék során a játékosoknak egy ismeretlen vidéket kell meghódítania, ami gyönyörűen illusztrált térképlapokból áll. A leendőbeli hódítók állítják össze és népesítik be a térképet barbárokkal, természeti erőforrásokkal és városállamokkal, majd nekiállnak terveket szőni, hogy hogyan formálják ezt az új világot a saját képükre. Az, hogy mi a céljuk, játékonként változik: a játék kezdetekor mindannyian 3-3 győzelmi lapkát húznak, ezek alapján állnak össze a tennivalóik. Mindegyik győzelmi kártyáról 1-1 feladatot kell teljesíteniük, ebben versenyeznek a játékosok, hogy az ő civilizációjuk legyen a leghatalmasabb világhatalom.

A magyar nyelvű játékszabályt a társas adatlapján, vagy ide kattintva találjátok.

The Manhattan Project 2: Minutes to Midnight

A The Manhattan Project 2: Minutes to Midnight társasjátékban 20 évvel járunk a Manhattan Project után, a világ nagyhatalmai ismét vad fegyverkezési versenybe keveredtek. A nukleáris fegyverek előállítása már senkinek sem okoz gondot: minden nemzet képes őket gyors tempóban gyártani. A kor kihívása az ezek célbajuttatásához szükséges rendszerek, a “Nukleáris Trió” kifejlesztése: stratégiai bombázók, rakétahordozó tengeralattjárók és földi kilövésű ballisztikus rakéták.

A játékosok a nagyhatalmak egyikének szerepébe kerülnek a játékban és adott időközönként pontokat szereznek a 4 kategória egyikében (stratégiai bombázók, tengeralattjárók, interkontinentális ballisztikus rakétá és harmadikvilágbeli országokba telepített rövid hatótávú rakéták). Ezen felül pontot szerezhetnek a védelmi megoldásaik fejlesztésével is.

A játék során négyfajta munkás (üzemeltető, kém, politikus és tábornok), és hatféle épület (gyár, kutatóállomás, reaktor, rakéta siló, kísérleti terület és anti-ballisztikus rakéta kilövő) segítségével lehet előnyre szert tenni.

A játék akkor ér véget, amikor az utolsó pontozás is befejeződött, a legtöbb pontot szerző játékos a nyertes.

Az angol nyelvű játékszabályt a játék adatlapján, vagy ide kattintva találjátok.

AuZtralia társasjáték

Az AuZtralia társasjáték egy kalandor/felfedező játék 1-4 játékos számára, ami egy alternatív valóság 1930-as éveiben játszódik. A játék világát Martin Wallace A Study in Emerald című társasa ihlette. A Helyreállító háborút követően az északi félteke mérgezett szárazföldjein az éhezés mindennapi.

Rettenthetetlen kalandorok vágnak neki a felfedezésnek és az új földek meghódításának. Csakhogy nem tudták, hogy a háború után a túlélő Mérhetetlen Vének (Old Ones) és a megmaradt hozzájuk hű ember seregek Ausztrália Isten háta mögötti vadonjába vették be magukat.

Húzz fel egy kikötőt, építs vasutat, bányássz és gazdálkodj, hogy felkészülj az Ébredésre. Harcolnod kell majd.
Bármit teszel a játékban, az időbe fog kerülni, ami AuZtralia legértékesebb erőforrása.

A játék során valamikor fel fognak ébredni a Mérhetetlen Vének (Old Ones) és aktív játékosokká válnak. Itt-ott feltűnnek és mozognak, potenciálisan pusztító következményekkel. Az Ébredésre jól fel kell készülnöd, és másokkal is lehet, hogy érdemes lesz összefognod a legveszélyesebb Mérhetetlen Vének legyőzéséhez.

Katonai egységek segítenek megtalálni és legyőzni a rémálomszerű lényeket, amik már a spájzban lehetnek. No meg az egyéb eszközök – nem árt felbérelned pár Egyéniséget, akiknek megvan a tudása és az forrásai, hogy segítsenek.
A vadonban természeti kincsek, sötétség és őrület keveréke vár rád. Vajon győz az emberiség, vagy a Mérhetetlen Vének bosszúja hatalmasodik el?

Az angol nyelvű játékszabályt az adatlapon, vagy ide kattintva találjátok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..